Identyfikacja stresorów i zarządzanie stresem w firmie - Zięba, Anna (Identification of stressors and stress management in the company, 2013)
W artykule przedstawiono zastosowanie dwuparametrowego modelu logistycznego do analizy stresorów. Model ten może być wykorzystany do określania względnej siły oddziaływania stresorów na poszczególnych respondentów. Jednocześnie zaproponowano wykorzystanie prognozowania w celu wspomagania procesu zarządzania stresem. Zarządzanie stresem powinno polegać na zapobieganiu pojawieniu się stresorów. Dzięki proponowanym metodom możliwe jest porównanie siły, z jaką oddziałują stresory na pracowników w poszczególnych okresach, sprawdzenie, jak w przyszłości zostanie odebrana przez pracowników wprowadzona zaplanowana zmiana. Dodatkowo wykorzystanie analizy skupień pozwala na znalezienie optymalnego sposobu grupowania stresorów.
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 2 (40), s. 87-94
Keywords: zarządzanie stresem; stresory; dwuparametrowy model logistyczny; stress management; stressors; two-parametric logistic model