Ocena realizacji koncepcji zrównoważonego rozwoju w województwach w zakresie włączenia społecznego - Wilk, Justyna; Bartniczak, Bartosz; Bal-Domańska, Beata (Assessment of implementing sustainable development concept in regions (NUTS 2) regarding social inclusion, 2013)
Celem artykułu jest ocena sytuacji województw oraz ich postępów na drodze do rozwoju zrównoważonego w zakresie włączenia społecznego. Badaniem objęto okres po akcesji Polski w struktury Unii Europejskiej (2004−2011). Ocenę zachodzących tendencji umożliwiło wykorzystanie analizy wskaźnikowej oraz miernika syntetycznego. Analizę taksonomiczną prowadzono dla lat 2006 i 2011. W konstrukcji miernika zastosowano metody porządkowania liniowego i podejście uwzględniające wspólny wzorzec rozwoju. Obserwowane tendencje można uznać za pozytywne. Wszystkie województwa przesunęły się w kierunku wzorca, chociaż tempo zachodzących zmian było zróżnicowane. Jednocześnie zmniejszeniu ulegają dysproporcje terytorialne. Mimo dokonanego postępu, sytuacja w kraju nadal wymaga poprawy. Wśród największych wyzwań, z którymi borykają się polskie województwa, można wskazać duże dysproporcje dochodowe, problem bezrobocia długotrwałego, wysoki odsetek ludności zagrożonej ubóstwem oraz słabą pozycję osób niepełnosprawnych na rynku pracy
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 2 (40), s. 48-61
Keywords: włączenie społeczne; zrównoważony rozwój; miernik syntetyczny; porządkowanie liniowe; social inclusion; sustainable development; synthetic measure; linear arrangement