Ocena stanu i jakości polskiego szkolnictwa wyższego z wykorzystaniem metod WAP - Targaszewska, Marta (Evaluation of state and quality of higher education system using methods of multivariate statistical analysis, 2013)
W niniejszym artykule zaprezentowano wyniki wielowymiarowej analizy porównawczej stanu i jakości polskiego szkolnictwa wyższego w podziale na województwa w 2010 r. Za pomocą analizy skupień pogrupowano województwa w skupienia o podobnym stanie szkolnictwa wyższego. Z wykorzystaniem klasycznej analizy korespondencji podjęto również próbę sprawdzenia, którym skupieniom odpowiada najwyższa jakość, a więc najlepsze wyniki w rankingu, oraz jaki typ uczelni jest w nim najwyżej oceniany. Obliczenia statystyczne wykonano przy użyciu pakietu "Statistica ver. 9.0"
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 2 (40), s. 36-47
Keywords: wielowymiarowa analiza porównawcza; analiza skupień; klasyczna analiza korespondencji; jakość; szkolnictwo wyższe; multivariate statistical analysis; cluster analysis; corespondence analysis; quality; higher education