End of life in Europe: An empirical analysis - Nicińska, Anna (Koniec życia w Europie: analiza empiryczna, 2013)
Celem niniejszego badania jest znalezienie czynników wpływających na ryzyko zgonu najsilniej. Zbadano osoby w wieku co najmniej 50 lat obserwowane w próbie Survey on Health, Ageing and Retirement in Europe. Wykorzystane dane obejmują 1692 zgony badanych, którzy wzięli udział w co najmniej jednej z 3 rund badania. Wyniki uzyskane w oparciu o model proporcjonalnego hazardu wskazują na czynniki zdrowotne i demograficzne jako istotniejsze od czynników społecznych determinanty ryzyka zgonu. Nie zaobserwowano statystycznie istotnego wpływu czynników ekonomicznych na ryzyko zgonu przy uwzględnieniu innych istotnych zmiennych w modelu
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 184-197
Keywords: risk of death; proportional hazard; mortality; ryzyko zgonu; hazard proporcjonalny; umieralność