Comparative analysis of accuracy of selected methods of building of combined forecasts and meta-forecast - Perzyńska, Joanna (Analiza porównawcza dokładności wybranych metod budowy prognoz kombinowanych i metaprognoz, 2013)
W artykule przedstawiono propozycję metody budowy metaprognoz jako średnich arytmetycznych prognoz kombinowanych wyznaczonych za pomocą różnych metod. Ilustracją rozważań o charakterze teoretycznym jest przykład empiryczny, w którym prognozy (indywidualne, kombinowane oraz metaprognozy) wyznaczono dla zmiennej mikroekonomicznej wykazującej wahania sezonowe. Dokładność metaprognoz porównano z dokładnością ich składowych prognoz kombinowanych oraz prognoz indywidualnych. Przeprowadzone badania empiryczne potwierdziły użyteczność metaprognoz. W większości przypadków były one obarczone niższymi błędami niż ich składowe prognozy kombinowane, okazały się one również bardziej trafne niż prognozy indywidualne
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 152-161
Keywords: individual forecasts; combined forecasts; meta-forecasts; forecasts errors; forecasts weights; prognozy indywidualne; prognozy kombinowane; metaprognozy; wagi prognoz; błędy prognoz