Forecast of prices and volatility on the Day Ahead Market - Ganczarek-Gamrot, Alicja (Prognozowanie cen i zmienności na Rynku Dnia Następnego, 2013)
Celem pracy jest prognozowanie cen i zmienności cen na Rynku Dnia Następnego. Analizę przeprowadzono na portfelach zbudowanych z czterech spośród 24 kontraktów notowanych od 30.03.2009 do 28.10.2011 wyłonionych za pomocą analizy głównych składowych niezależnie na dwóch aukcjach. Stopy zwrotu opisano za pomocą modeli SARIMA uwzględniających autokorelację i sezonowość szeregów. Ryzyko zmiany ceny oszacowano w oparciu o wartości VaR z uwzględnieniem zmiennej w czasie warunkowej korelacji modelem DCC. Podsumowując wyniki, można stwierdzić, że zastosowane modele są dobrze dopasowane do szeregów z wybranego okresu badań, ponadto kontrakty na aukcji drugiej charakteryzują się wyższym ryzykiem zmiany ceny niż kontrakty aukcji pierwszej
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 111-120
Keywords: principal component analysis; SARIMA model; DCC model; Value-at-Risk; portfolio; analiza głównych składowych (PCA); model SARIMA; model DCC; portfel