Forecasting the critical points of stock market's indices using Log-Periodic Power Law - Korzeniowski, Piotr; Kuropka, Ireneusz (Prognozowanie punktów zwrotnych indeksów giełdowych przy użyciu funkcji log-periodycznej, 2013)
Celem artykułu jest prezentacja funkcji log−periodycznej oraz próba oceny jej przydatności jako narzędzia prognozowania na rynkach finansowych. Przedstawiono jeden z możliwych sposobów szacowania parametrów tej funkcji oraz zbudowano sześć modeli na podstawie szeregów czasowych dwóch indeksów giełdowych DJIA oraz WIG20. Wyznaczone modele posłużyły do budowy prognoz załamania tych indeksów. Uzyskane rezultaty poddano ocenie za pomocą odchyleń między wartościami rozważanych indeksów, jakie zanotowano w przewidywanym i rzeczywistym czasie ich gwałtownej zmiany. Nie wszystkie prognozy były trafne. W trzech przypadkach otrzymane błędy względne były mniejsze niż 5%, oraz w trzech wyniosły ponad 15%
Ekonometria = Econometrcis, 2013, Nr 1 (39), s. 100-110
Keywords: Log-Periodic Power Law; critical point of stock market index; forecast; funkcja log-periodyczna; załamanie indeksu; prognoza