Geostatistical model (2D) of the surface distribution of electricity transmission marginal costs - Namysłowska-Wilczyńska, Barbara; Wilczyński, Artur (Model geostatystyczny (2D) powierzchniowego rozkładu kosztów marginalnych przesyłu energii elektrycznej, 2013)
W artykule przedstawiono sposób budowy powierzchniowego modelu kosztów krańcowych przesyłu energii elektrycznej siecią 220 kV i 400 kV. Wykorzystując rezultaty analizy strukturalnej zmienności kosztów, zastosowano estymacyjną technikę krigingu zwyczajnego (blokowego). Opracowany model opisujący zmienność obszarową i czasową kosztów marginalnych ma duże walory aplikacyjne w sektorze elektroenergetycznym, szczególnie w sytuacji rozwijania mechanizmów rynkowych w obrocie energią elektryczną. Model ten umożliwił zaobserwowanie istniejących tendencji zróżnicowania kosztów − czasowej i kierunkowej, co jest przydatne w tworzeniu taryf przesyłowych energii elektrycznej, właściwie stymulujących postępowanie użytkowników sieci elektroenergetycznej − dostawców oraz konsumentów energii elektrycznej. Taki sposób stymulowania uwzględnia wówczas specyfikę i warunki pracy sieci elektroenergetycznej, w tym straty sieciowe, spowodowane przesyłem energii, ograniczenia przesyłowe i szeroko rozumiane bezpieczeństwo pracy systemu elektroenergetycznego. Model obszarowej zmienności kosztów marginalnych przesyłu energii elektrycznej jest również przydatny w planowaniu rozwoju systemu elektroenergetycznego
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 85-99
Keywords: marginal transmission costs; variation; electric energy; estimation; surface distribution costs; ordinary kriging; koszty krańcowe przesyłu; zmienność kosztów; energia elektryczna; estymacja powierzchniowego rozkładu kosztów; kriging zwyczajny (blokowy)