Structural analysis of variation of electricity transmission marginal costs - Namysłowska-Wilczyńska, Barbara; Wilczyński, Artur (Analiza strukturalna zmienności kosztów marginalnych przesyłu energii elektrycznej, 2013)
W artykule przedstawiono sposób budowy powierzchniowego modelu kosztów marginalnych przesyłu energii elektrycznej siecią 220 kV i 400 kV. Przeprowadzono analizę strukturalną zmienności tych kosztów. Zastosowano w tym celu funkcje wariogramu izotropowego i kierunkowego oraz sporządzono róże wariogramów. Opracowany model dobrze opisujący badane zjawisko, tj. zmienność obszarową i czasową kosztów marginalnych, ma duże walory aplikacyjne w sektorze elektroenergetycznym, szczególnie w sytuacji rozwijania mechanizmów rynkowych w obrocie energią elektryczną. Model ten umożliwił zaobserwowanie istniejących tendencji zróżnicowania kosztów, tj. kierunkowej i czasowej zmienności, co jest przydatne do tworzenia taryf przesyłowych energii elektrycznej, właściwie stymulujących postępowanie użytkowników sieci elektroenergetycznej − dostawców oraz konsumentów energii elektrycznej
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 71-84
Keywords: marginal transmission costs; variation of costs; electric energy; isotropic variogram; directional variogram; koszty krańcowe przesyłu; zmienność kosztów; energia elektryczna; wariogram izotropowy; wariogram kierunkowy