Demand forecasting in a business based on experts' opinions - an application of Weibull distributions - Dittmann, Paweł (Prognozowanie popytu w przedsiębiorstwie na podstawie opinii ekspertów – zastosowanie rozkładu Weibulla, 2013)
Prognozy popytu w przedsiębiorstwie mogą być budowane różnymi metodami, m.in. przy użyciu modeli formalnych I rodzaju oraz modeli formalnych II rodzaju opartych na opiniach ekspertów. Ekspertami mogą być menedżerowie przedsiębiorstwa lub osoby z zewnątrz przedsiębiorstwa. Eksperci, oprócz budowy prognoz, mogą także określić subiektywne prawdopodobieństwo ich realizacji. W artykule przedstawiono jeden z rozkładów prawdopodobieństwa subiektywnego − rozkład Weibulla − mogący znaleźć zastosowanie w procesie konstrukcji prognoz popytu na produkty przedsiębiorstwa. Pokazano sposób konstrukcji prognozy punktowej, sposób oceny szans realizacji prognozy oraz sposób oceny ryzyka związanego z opłacalnością sprzedaży
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 52-60
Keywords: demand; demand forecasting; experts' opinion; Weibull distribution applications; popyt; prognozowanie popytu; opinie ekspertów; zastosowanie rozkładu Weibulla