Forecasting industrial production in Poland - a comparison of different methods - Acedański, Jan (Prognozowanie produkcji przemysłowej w Polsce – porównanie alternatywnych metod, 2013)
W pracy porównywana jest dokładność różnych metod prognozowania indeksu produkcji przemysłowej w Polsce. W rozważaniach uwzględniane są prognozy naiwne, proste modele autoregresyjne, modele wskaźników wyprzedzających, modele czynnikowe oraz prognozy łączone. Jako miary jakości prognoz wykorzystywane są błędy średniokwadratowe prognoz wygasłych oraz testy CPA. Rezultaty badań porównawczych wskazują, że w większości analizowanych przypadków najlepsze prognozy dawały trzy modele: modele z indeksem PMI oraz z indeksami PMI i niemieckim IFO jako wskaźnikami wyprzedzającymi oraz prognozy łączone
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 40-51
Keywords: forecasting; industrial production; leading indicators; factor models; prognozowanie; produkcja przemysłowa; wskaźniki wiodące; modele czynnikowe