Forecasting staffing decisions - Wiśniewski, Jerzy W. (Prognozowanie w decyzjach kadrowych, 2013)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja narzędzi wspomagających decyzje kadrowe w przedsiębiorstwie. Punktem wyjścia jest pomiar efektów pracy osób zatrudnionych na określonym stanowisku. Zgromadzenie odpowiedniej liczby informacji o rezultatach pracy rozmaitych pracowników w przeszłości oraz o ich istotnych cechach osobistych umożliwi skonstruowanie modelu ekonometrycznego. Model taki opisuje mechanizm zmienności efektów pracy, w zależności od rozmaitych charakterystyk zatrudnionych. Posiadając taki model, można oszacować prognozy efektywności poszczególnych kandydatów do pracy, gdy stanowisko stało się wakujące. Ułatwić to może wybór odpowiedniego kandydata spośród wielu. Kandydat ten charakteryzuje się największym potencjałem wydajności. Wybór tegoż kandydata obarczony jest najmniejszym ryzykiem wadliwej decyzji kadrowej
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 22-29
Keywords: personnel decisions; microeconometrics; forecasting; decyzje kadrowe; mikroekonometria; prognozowanie