Analiza detekcji słabych, rozproszonych, dopplerowsko przesuniętych w częstotliwości wiązek laserowych - Wąż, Adam (Analysis detection of weak, scattered, Doppler shifted in frequency laser beams, 2008)
Praca dotyczy światłowodowych systemów pomiarowych do detekcji promieniowania rozproszonego. Zaprezentowano w niej oryginalną koncepcję, jaką jest zastosowanie techniki WDM do uzyskania wielokanałowego wibrometru laserowo-światłowodowego. Przedstawiono różne konfiguracje układów wibrometrów wraz z wynikami badań. W ramach pracy opracowano i przebadano kilka demodulatorów FM współpracujących z wibrometrami laserowymi.
Keywords: detekcja heterodynowa; EDFA; demodulacja FM; wibracje; laser; spekle; światłowód; interferometria światłowodowa; efekt Dopplera; WDM; wibrometria laserowa