Wytwarzanie i właściwości strukturalne, elektryczne oraz stabilność miniaturowych elementów biernych na potrzeby technologii grubowarstwowej i LTCC - Miś, Edward (Fabrication structural and electrical properties and stability of miniature passive components for thick-film and LTCC technology, 2008)
W pracy przedstawiono metody wytwarzania oraz właściwości miniaturowych elementów biernych grubowarstwowych i LTCC. Opisano zastosowanie technik fotolitograficznych oraz wycinania laserem do wytwarzania mikrorezystorów, przedstawiono koncepcję rezystorów wielokontaktowych. Uzyskano mikrorezystory o wysokim współczynniku nieliniowości. Zbadano również możliwości wytwarzania kondensatorów zagrzebanych LTCC.
Keywords: rezystor; warystor; LTCC; miniaturyzacja; technika grubowarstwowa; kondensator