Struktura elektronowa wybranych barwników betainowych. Badania kwantowochemiczne - Niewodniczański, Wawrzyniec (The electronic structure of selected betaine dyes. A quantum chemical study, 2008)
Głównym celem prezentowanych badań był kwantowochemiczny opis struktury elektronowej barwników betainowych. Otrzymane wyniki pokazują z jednej strony konieczność uwzględnienia korelacji elektronowej w opisie struktury elektronowej, z drugiej słabą jej zależność od wyboru bazy funkcyjnej. Badane związki są też potencjalnym materiałem do optyki nieliniowej.
Keywords: korelacja elektronowa; nieliniowe właściwości optyczne; chemia kwantowa; solwatochromizm; spektroskopia; struktura elektronowa; betainy