Uwarunkowania, funkcje i znaczenie zamiejscowych ośrodków nauczania wrocławskich szkół wyższych przed 1989 r. - Popiński, Krzysztof (Conditions, functions and importance of non-resident teaching centres of Wrocław higher education institutions before 1989, 2012)
Częścią działalności uczelni wrocławskiego ośrodka szkolnictwa wyższego po 1945 r. stało się prowadzenie rozbudowanej sieci różnego rodzaju zamiejscowych ośrodków nauczania. Mimo wielu słabości wniosły one istotny wkład w rozwój społeczno-ekonomiczny i kulturalny Dolnego Śląska. Działania te podejmowano zgodnie z centralnymi wytycznymi, a także we współpracy z władzami i przedsiębiorstwami terenowymi. Poniższy tekst jest próbą przedstawienia okoliczności powołania i funkcjonowania zamiejscowych jednostek dydaktycznych wrocławskich uczelni, charakterystyki organizacyjnej tych placówek oraz oceny efektów ich działalności na tle ogólnopolskim.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 2 (6), s. 149-179
Keywords: szkolnictwo wyższe; zamiejscowe ośrodki nauczania; okres PRL; deficyt i kształcenie regionalnych kadr; higher education; Wrocław; non-resident teaching centres; communist era; deficit and training of regional staff