Kapitał ludzki w polskich organizacjach pozarządowych - znaczenie i pomiar - Dyczkowski, Tomasz (Human capital in Polish non-governmental organisations - its significance and quantification, 2012)
Niniejszy artykuł podkreśla znaczenie zasobów ludzkich dla funkcjonowania organizacji pozarządowych. Opracowanie odnosi się do wyników dwóch projektów badawczych realizowanych przez autora od 2004 r. W pierwszej części opracowania scharakteryzowano zasoby kadrowe polskich organizacji pozarządowych, wskazując na ich dynamiczny rozwój w ostatnich latach. Analizę przeprowadzono na tle sytuacji analogicznych podmiotów niemieckich i brytyjskich. Następnie zaprezentowano opinie o trzecim sektorze wyrażone przez studentów kierunków ekonomicznych, a przede wszystkim zbadano atrakcyjność tego sektora jako pracodawcy. Na zakończenie omówiono metody umożliwiające pomiar i wycenę kapitału ludzkiego w organizacji pozarządowej oraz zaprezentowano zestaw mierników pozwalający śledzić rozwój tego kapitału.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 2 (6), s. 105-118
Keywords: organizacje pozarządowe; trzeci sektor; zasoby ludzkie; kapitał ludzki; non-governmental organizations; the third sector; human resources; human capital