Bezpieczeństwo energetyczne państwa w programach polskich partii politycznych - Polniak, Łukasz (Energy security in the programmes of Polish political parties, 2012)
Głównym tematem artykułu jest analiza programów polskich partii politycznych w części dotyczącej bezpieczeństwa energetycznego. Artykuł analizuje polskie partie parlamentarne oraz pozaparlamentarne, przedstawiając podobieństwa i różnice pomiędzy koncepcjami poszczególnych partii w dziedzinie bezpieczeństwa energetycznego. W pierwszej części artykuł przedstawia pojęcie bezpieczeństwa energetycznego we współczesnym świecie, a także znaczenie bezpieczeństwa energetycznego dla państwa polskiego w roku 2012. W drugiej części artykuł zawiera wnioski i konkluzje wynikające z porównania treści programowych analizowanych partii.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 2 (6), s. 89-104
Keywords: bezpieczeńtwo energetyczne; państwo; partie polityczne; programy polityczne; energy security; state; political parties; political programmes