Partnerstwo publiczno-prywatne a ochrona zdrowia - Kamiński, Stanisław (Public-private partnership and healthcare, 2012)
Partnerstwo publiczno-prywatne stanowi jeden z mechanizmów realizacji zadań publicznych. W artykule przedstawiono zarówno przesłanki jego zastosowania w sferze ochrony zdrowia, jak i wybrane przykłady empiryczne. Cechy niektórych przedsięwzięć w tym obszarze, takie jak długi okres realizacji i wysokie koszty, odpowiadają specyfice partnerstwa publiczno-prywatnego. W procesie decydowania publicznego należy jednak pamiętać, że w praktyce realizacja przedsięwzięcia przez strony posiadające odmienne interesy jest zadaniem bardzo trudnym i obarczonym ryzykiem.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 2 (6), s. 65-73
Keywords: partnerstwo publiczno-prywatne; public private partnership; ochrona zdrowia; usługi społeczne; healthcare; social services