Agregacja preferencji indywidualnych z wykorzystaniem miar odległości i programu R - Zaborski, Artur (Individual preferences aggregation by using distance measures and R program, 2012)
Celem artykułu jest zaprezentowanie metod agregacji indywidualnych ocen preferencji za pomocą dwóch miar odległości. Są to odległość Spearmana (Spearman footrule distance) i odległość τ – Kendalla. Miary te są wykorzystywane do agregacji rang w środowisku R. Na zakończenie zaprezentowano przykład agregacji preferencji z wykorzystaniem funkcji BruteAggreg pakietu RankAggreg
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 298-307
Keywords: preferencje indywidualne; metody agregacji; miary odległości; środowisko R; individual preferences; aggregation methods; distance measures; R software