Efektywność klasyfikacji a parametryczna metoda doboru cech diagnostycznych - Sompolska-Rzechuła, Agnieszka (The classification's efficiency for the parametric method of feature selection, 2012)
W pracy przedstawiono dwa warianty parametrycznej metody doboru cech: z sumą oraz medianą elementów kolumny macierzy współczynników korelacji. Klasyczna wersja (z sumą) tej metody doboru cech ma pewne niedogodności, które mogą być zniwelowane przez zastąpienie sumy elementów kolumny macierzy współczynników korelacji ich medianą. Powoduje to zmniejszenie wrażliwości na wartości odstające współczynników korelacji. Celem artykułu było określenie wpływu wyników dwóch podejść w parametrycznej metodzie doboru na efektywność klasyfikacji obiektów. W każdej klasyfikacji wyłoniono, metodą Warda, po trzy klasy województw i zbadano efektywność otrzymanych podziałów, wykorzystując wskaźniki homogeniczności, heterogeniczności oraz poprawności grupowań, w których role środków ciężkości odgrywała mediana Webera
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 287-297
Keywords: parametryczna metoda doboru cech; klasyfikacja; efektywność klasyfikacji; parametric metod of feature selection; classification's efficiency