Przedziały ufności dla mediany w nieznanym rozkładzie - Peternek, Piotr (Confidence intervals for the median in the unkown distribution, 2012)
W praktycznych zastosowaniach metod statystyki matematycznej często pomija się założenia, bez których spełnienia korzystanie z poszczególnych narzędzi jest dyskusyjne. Ważnym aspektem jest poszukiwanie metod, które będą odporne na zmiany założeń dotyczących rozkładów cech. W pracy rozpatruje się problem estymacji przedziałowej mediany w kontekście zastosowań do konstrukcji kart kontrolnych dla indywidualnych pomiarów. Proponuje się wykorzystanie uogólnionego rozkładu lambda do odtworzenia danych i konstrukcji przedziału na podstawie tak otrzymanego modelu
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 253-267
Keywords: przedziały ufności; metoda najmniejszych kwadratów; kwantyle; karty kontrolne; optymalizacja; confidence intervals; metod of the smallest squares; quantiles; control charts; optimization