Prognozowanie sprzedaży z wykorzystaniem modelu dyfuzji oraz programu R - Bartłomowicz, Tomasz (Sales forecasting using bass diffusion model and program R, 2012)
Jednym z narzędzi umożliwiających prognozowanie wielkości sprzedaży jest model dyfuzji Bassa, którego cechą charakterystyczną jest potwierdzona wieloma zastosowaniami uniwersalność modelu w prognozowaniu sprzedaży produktów nowo wprowadzonych na rynek należących do różnych segmentów rynku. Celem artykułu jest prezentacja pakietu BASS opracowanego dla programu R, który należy obecnie do najważniejszych niekomercyjnych programów umożliwiających analizę statystyczno-ekonometryczną oraz prognozowanie. W artykule przedstawione zostały funkcje pakietu umożliwiające określenie krzywej Bassa dla produktu, a także zaprezentowany został przykład prognozowania sprzedaży z wykorzystaniem pakietu BASS
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 210-220
Keywords: model dyfuzji Bassa; prognozowanie sprzedaży; program R; Bass diffusion model; sales forecasting