O metodzie prognozowania brakujących danych w szeregach czasowych o wysokiej częstotliwości z lukami systematycznymi - Szmuksta-Zawadzka, Maria; Zawadzki, Jan (About a method of forecasting of missing data in the high frequency time series with systematic gaps, 2012)
W pracy podjęta zostanie próba rozszerzenia rozważań zawartych w artykule [Szmuksta-Zawadzka, Zawadzki 2011] dotyczących prognozowania w szeregach czasowych o wysokiej częstotliwości obserwowania z lukami niesystematycznymi na przypadek występowania luk systematycznych. Rozważania teoretyczne zostaną zilustrowane przykładem empirycznym dotyczącym modelowania i prognozowania zapotrzebowania na moc energetyczną w okresach półgodzinnych w jednej z aglomeracji miejskich
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 173-185
Keywords: szeregi czasowe o wysokiej częstotliwości obserwowania; prognozowanie brakujących danych; luki systematyczne; high-frequency time series; forecasting; missing data; systematic gaps