Wykorzystanie modeli przeżycia i analizy dyskryminacyjnej do oceny ryzyka upadłości przedsiębiorstw - Ptak-Chmielewska, Aneta (Application of survival models and discriminant analysis in evaluation of enterprises' bankruptcy risk, 2012)
Artykuł przedstawia wykorzystanie regresji logistycznej, analizy dyskryminacyjnej oraz modelu Coxa do oceny zajścia zdarzenia upadłości przedsiębiorstwa. Obecnie standardem w praktyce jest wykorzystywanie analizy dyskryminacyjnej lub regresji logistycznej do modelowania ryzyka upadłości. Podejście takie ma charakter statyczny i nie uwzględnia czynnika czasu. Alternatywną propozycją jest wykorzystanie modeli hazardu. Modele te mają charakter dynamiczny, ponieważ uwzględniają upływ czasu, po jakim nastąpiło zgłoszenie upadłości. Głównym przedmiotem zainteresowania oraz celem artykułu jest identyfikacja wpływu zmiennych współwystępujących na ryzyko upadłości oraz ewentualnych różnic w wynikach w zależności od przyjętego ujęcia: statycznego oraz dynamicznego. Przedstawione są wyniki badania empirycznego przeprowadzonego dla próby 1536 przedsiębiorstw (w tym 456 upadłości) na podstawie wybranych zmiennych finansowych
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 157-172
Keywords: analiza przeżycia; modele upadłości przedsiębiorstw; analiza dyskryminacyjna; regresja logistyczna; survival analysis; enterprises bankruptcy models; discrimination analysis; logistic regression