Prognozowanie zmian wytwarzania odpadów komunalnych - Cheba, Katarzyna (Forecasting changes of municipal waste production, 2012)
Gospodarowanie odpadami to obecnie jeden z istotniejszych problemów funkcjonowania skupisk ludzkich. Prognozowanie ilości wytwarzanych odpadów na podstawie dotychczas stosowanych metod w sytuacji znacznych zmian w otoczeniu społeczno-gospodarczym okazuje się podejściem mało dokładnym. W literaturze przedmiotu proponuje się uwzględnienie w tym celu wielu różnych czynników zróżnicowanych geograficznie. Celem pracy jest prognozowanie zmian wytwarzania odpadów uwzględniające wpływ różnych czynników o charakterze społeczno-ekonomicznym w układzie województw w Polsce. W pracy porównano wyniki uzyskane na podstawie dotychczas stosowanych w tym celu metod polegających na ekstrapolacji danych historycznych za pomocą modeli trendu z wynikami uzyskanymi na podstawie modeli regresji wielorakiej uwzględniających wpływ wielu różnych czynników
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 81-92
Keywords: przestrzenne zróżnicowanie; poziom życia; prognozowanie; spatial differentation; standard of living; forecasting