Wpływ cen surowców energetycznych na ceny spot energii elektrycznej na wybranych giełdach energii w Europie - Papież, Monika (The impact of prices of energy sources on the electricity spot price on selected power market in Europe, 2012)
Celem analizy jest zidentyfikowanie wpływu poszczególnych cen surowców energetycznych na ceny energii elektrycznej oraz zbadanie, czy istnieje powiązanie tego wpływu z wykorzystaniem różnych surowców energetycznych do produkcji energii elektrycznej. Badanie krótkookresowych zależności przeprowadzono w ramach analizy przyczynowości w sensie Grangera na danych miesięcznych z okresu lipiec 2005-czerwiec 2012 z wykorzystaniem metody Tody-Yamamoto. Analiza wskazała na łączny wpływ cen surowców na ceny energii elektrycznej na analizowanych rynkach, oprócz włoskiego i szwedzkiego. Natomiast ceny gazu wpływają na ceny energii, oprócz cen na giełdzie skandynawskiej. Stwierdzono powiązanie wpływu ceny surowca energetycznego na cenę energii z profilem wykorzystywanych surowców do produkcji energii
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 57-68
Keywords: ceny energii elektrycznej; ceny surowców energetycznych; metoda Tody-Yamamoto; electricity prices; energy sources prices