Odpowiedzialne finanse w służbie inkluzji finansowej - Solarz, Małgorzata (Responsible finance for financial inclusion, 2012)
Działania nakierowane na walkę ze zjawiskiem wykluczenia finansowego określa się mianem inkluzji finansowej. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje idea odpowiedzialnych finansów. Według ekspertów Banku Światowego odpowiedzialne finanse przejawiają się w skoordynowanych działaniach podejmowanych w systemie finansowym przez prywatne i publiczne podmioty, a mających na celu oddziaływanie na instytucje finansowe i ich klientów w taki sposób, aby ostatecznie przyczynić się do stworzenia przejrzystego, inkluzyjnego, sprawiedliwego rynku finansowego. Podstawowe obszary, w jakich prowadzone są działania z zakresu odpowiedzialnych finansów, to: ochrona konsumenta, odpowiedzialny dostawca usług finansowych oraz kształtowanie zdolności finansowych konsumentów
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 3 (12), s. 112-125
Keywords: wykluczenie finansowe; inkluzja finansowa; odpowiedzialne finanse; financial exclusion; financial inclusion; responsible finance