Reasekuracja w systemie stosunków ubezpieczeniowych na Ukrainie - Knejsler, Olha (Reinsurance in the system of insurance relations - the case of Ukraine, 2012)
W artykule zaprezentowano pojęcie oraz istotę ubezpieczenia i reasekuracji. Naświetlono koncepcje rozwoju reasekuracji przez problematykę ryzyka i teorii interesu ubezpieczeniowego. Kryterium wyodrębnienia ryzyka w działalności ubezpieczeniowej występuje ze względu na terminologię ubezpieczeń na płaszczyźnie praktycznej. Znaczenie reasekuracji jako czynnika zmniejszającego ryzyko omówiono w kontekście zagadnienia bezpieczeństwa finansowego zakładu ubezpieczeń. Interes ubezpieczeniowy w stosunkach reasekuracji związany jest z określoną osobą – ubezpieczycielem, oraz możliwością wystąpienia zdarzenia ryzyka. Zwrócono uwagę na konieczność poszukiwania kryterium przynależności reasekuracji do systemu stosunków ubezpieczeniowych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 3 (12), s. 89-99
Keywords: ubezpieczenia; reasekuracja; rynek reasekuracyjny na Ukrainie; insurance; reinsurance; reinsurance market in Ukraine