Wpływ zarządzania kapitałem pracującym na rentowność aktywów przedsiębiorstw wydobywających surowce skalne w Polsce - Łobos, Krzysztof; Szewczyk, Mirosława (Impact of working capital management on the return assets of companies engaged in quarrying of stone in Poland, 2012)
Celem opracowania jest identyfikacja zmiennych determinujących rentowność aktywów (ROA) przedsiębiorstw wydobywających surowce skalne w Polsce. W artykule podjęto próbę określenia siły i kierunku wpływu na ROA wybranych czynników (wskaźnik cyklu zapasów w dniach, wskaźnik cyklu należności w dniach, wskaźnik cyklu zobowiązań krótkoterminowych w dniach, cykl konwersji gotówki) z zastosowaniem regresji wielorakiej. Wykorzystano dane pochodzące z Monitorów Polski B. W badaniu stwierdzono istotną zależność m.in. pomiędzy cyklem zapasów oraz rentownością aktywów
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 3 (12), s. 58-69
Keywords: przedsiębiorca; kapitał pracujący; rentowność aktywów ROA; enterprises; working capital; return on assets