Kulturowe uwarunkowania rachunkowości chińskiej w świetle idei konfucjanizmu - Adamek, Jacek (Cultural determinants of Chinese accouting n the persctive of Confucian idea, 2012)
Przeszłość oraz aktualna postać chińskiej rachunkowości są wypadkową oddziaływania wielu determinant, wśród których tym o charakterze kulturowym przypisuje się ogromne znaczenie. Ponad pięć tysięcy lat historii Kraju Środka to także czas rozwoju systemu pomiaru i ujawnień rachunkowych, podporządkowanego wyzwaniom, jakie wobec niego formułowało środowisko jego funkcjonowania, kształtowane m.in. przez taoizm, buddyzm, feng shui czy konfucjanizm. Czynniki te, tworząc tzw. przestrzeń kulturową, według wielu badaczy tej problematyki stały się ważnym elementem determinującym zarówno historyczny, jak i teraźniejszy obraz chińskiej rachunkowości. Celem powyższego artykułu jest próba ukazania związków zachodzących pomiędzy kulturą i rachunkowością w świetle relacji, jakie występują między systemem ujawnień rachunkowych Kraju Środka a ideą konfucjanizmu, czyli systemem filozoficzno-religijnym. Hipotezą poniższego opracowania staje się stwierdzenie, iż: pierwiastek kulturowy jest ważnym elementem determinującym kształt rachunkowości. Treść artykułu opiera się na studiach literatury tematu dotyczącej zagadnień będących przedmiotem prowadzonych w nim rozważań
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 3 (12), s. 43-57
Keywords: kultura; rachunkowość; konfucjanizm; Chiny; culture; accountancy; confucianism; China