Finansowanie programów rewitalizacji obszarów miejskich - analiza dotychczasowych doświadczeń - Farelnik, Eliza (Financing of urban revitalization programs - analysis of current experience, 2012)
Rewitalizacja wybranych obszarów miejskich jest procesem bardzo złożonym, wymagającym zaangażowania wielu podmiotów: władz lokalnych, przedsiębiorców, organizacji, społeczności lokalnej, a także wymagającym bardzo dużych nakładów finansowych. Pojawia się w związku z tym problem znalezienia źródeł finansowania i właściwej konstrukcji montażu finansowego tego typu działań. Celem artykułu jest prezentacja problemów i sposobów finansowania procesu rewitalizacji obszarów miejskich na przykładzie miast województwa warmińsko-mazurskiego, w których wykorzystywano lokalny program rewitalizacji jako instrument planowania rozwoju. Przykład województwa warmińsko-mazurskiego pokazuje, że w latach 2004-2010 działania rewitalizacyjne podejmowały przede wszystkim największe miasta regionu, wykorzystując do ich finansowania głównie środki unijne (Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego), a także środki własne. W dotychczasowym modelu rewitalizacji dominującym w Polsce, małe miasta, którym nie udało się otrzymać dofinansowania z funduszy unijnych, były praktycznie pozbawione możliwości realizacji lokalnego programu rewitalizacji. Optymalną strukturę montażu finansowego wielopodmiotowego procesu rewitalizacji należy w związku z tym budować, wykorzystując korzyści, jakie płyną także z innych instrumentów finansowych (obligacje komunalne, państwowe fundusze celowe), oraz formuły partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP). Umożliwić to może m.in. opracowanie ustawy o rewitalizacji miast oraz ustawy o utworzeniu krajowego funduszu rewitalizacji miast w Polsce.
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 4 (21), s. 290-307
Keywords: rewitalizacja; miasto; fundusze unijne; revitalization; town; European Union funds