Przemysłowe łańcuchy dostaw w kształtowaniu regionalnej aktywności innowacyjnej województw śląskiego i dolnośląskiego w latach 2008-2010 - Świadek, Arkadiusz (Industry chains for the regional innovation activity in Silesia and Lower Silesia Voivodeships in 2008-2010, 2012)
Nadrzędnym celem badania była próba identyfikacji warunków występujących w łańcuchach dostaw wpływających na aktywność innowacyjną przedsiębiorstwa w obrębie regionalnych systemów przemysłowych, a w konsekwencji określenie warunków brzegowych dla modelowej regionalnej sieci innowacji, biorąc pod uwagę specyfikę województw śląskiego i dolnośląskiego. Badanie zostało zrealizowane w oparciu o kwestionariusz ankietowy na grupie 1141 podmiotów ze wskazanych województw. W analizach wykorzystano modelowanie probitowe. Jest ono skutecznym narzędziem badawczym w przypadku dużych, lecz statycznych prób, gdzie zmienna zależna posiada jakościowy charakter. Osiągnięte wyniki badań wskazały, że sam fakt uczestnictwa przedsiębiorstw w przemysłowych łańcuchach dostaw po stronie dostawców i odbiorców wpływa pozytywnie na działalność innowacyjną systemów regionalnych, w których są zlokalizowane. Funkcjonowanie badanych województw często w ponadregionalnych konstelacjach sieciowych determinuje kreowanie nowych rozwiązań produktów i technologii. Jednocześnie ich różna intensywność wskazuje na odmienne warunki funkcjonowania województw z perspektywy ewolucyjnej. W artykule zwrócono uwagę, że podmioty funkcjonujące w badanych regionach, aby wprowadzać innowacje, powinny być elementami przemysłowej integracji sieciowej, często o zasięgu ponadnarodowym. Na ogół tym bardziej intensywnie, im z większą liczbą podmiotów współpracują. Zjawisko współpracy pionowej zarówno w górę, jak i w dół jest zatem podstawą transferu wiedzy formalnej i taktycznej w systemach przemysłowych w Polsce, lecz z różną intensywnością zależną od poziomu ich cywilizacyjnego rozwoju.
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 4 (21), s. 226-241
Keywords: łańcuch dostaw; innowacje; region; przemysł; supply chain; innovation; industry