Interesy państw afrykańskich w negocjacjach WTO - Grącik-Zajaczkowski, Małgorzata (African countries interest's in the WTO negotiations, 2012)
Celem artykułu jest przedstawienie roli i znaczenia krajów afrykańskich w ramach negocjacji Światowej Organizacji Handlu (WTO). Przedmiotem analizy są interesy państw afrykańskich, a więc wpływ tychże państw na działanie międzynarodowego systemu handlowego i możliwości zmiany istniejących reguł światowego reżimu handlowego w kierunku sprzyjającym większemu włączeniu się tych krajów do głównego nurtu gospodarki światowej. Największym wyzwaniem dla afrykańskich członków WTO jest wdrożenie istniejących zasad i reguł handlu międzynarodowego ustalonych podczas wielostronnych rund negocjacyjnych GATT, m.in. w obszarze rolnictwa i ochrony praw własności intelektualnej. Jednakże, aby kraje te mogły wypełnić oczekiwane zobowiązania i aby były one dla nich bardziej korzystne, niezbędne jest sformułowanie nowych reguł. Realizacji tego właśnie zadania podporządkowany jest program obecnie toczących się negocjacji handlowych WTO z Doha, zwanych rundą rozwojową. To od niej w dużej mierze zależą przyszłość i sprawne działanie międzynarodowego systemu handlowego z udziałem państw najmniej rozwiniętych (LDCs). Ponadto oczekuje się, że wprowadzenie nowych reguł sprzyjających większemu uczestnictwu krajów w afrykańskich w handlu międzynarodowych przyczyni się do redukcji ich ubóstwa i wzrostu gospodarczego.
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 4 (21), s. 88-107
Keywords: system handlowy; państwa najmniej rozwinięte; liberalizacja; rolnictwo; trading system; the least developed countries; liberalization; agriculture; trade preferences; negotiation coalitions