Modelowanie tarcia w endoprotezie stawu kolanowego - Kowalewski, Piotr (Politechnika Wrocławska, 2008)
Praca przedstawia sposób modelowania tarcia występującego w węzłach tarcia endoprotezy stawu kolanowego. Badania przeprowadzono doświadczalnie na obiektach rzeczywistych oraz w oparciu o metody numeryczne.
Keywords: staw kolanowy; endoproteza; modelowanie tarcia; tribologia