Centra Integracji Społecznej i ich efektywność w procesie reintegracji społecznej i zawodowej osób marginalizowanych - Politaj, Adriana; Koza, Andrzej (Centres of social integration and their role in the process of social and professional reintegration of marginalized persons, 2012)
Celem niniejszego opracowania jest próba prezentacji działalności Centrów Integracji Zawodowej oraz ocena skuteczności ich działań w zakresie reintegracji społecznej osób marginalizowanych. Posłużono się metodami, takimi jak: analiza i krytyka aktów prawnych, analiza i krytyka literatury, analiza statystyczna. Centra Integracji Społecznej stanowią od 2004 r. jedną z głównych instytucji, w ramach których dokonuje się reintegracji społecznej i zawodowej osób marginalizowanych ze względu na długotrwałe bezrobocie. W trakcie prowadzonych przez te instytucje programów osoby bezrobotne długotrwale uczą się zawodu, zaradności życiowej i powrotu do pełni życia społecznego i zawodowego. W latach 2007-2010 liczba centrów zwiększyła się z 53 do 70. W tym okresie w wyniku prowadzonych w tych instytucjach działań reintegracyjnych usamodzielniło się ekonomicznie ponad 2900 osób. Głównym źródłem finansowania Centrów Integracji Społecznej w całym okresie objętym analizą były środki publiczne pochodzące z budżetów gmin, Funduszu Pracy i Unii Europejskiej. W latach 2007-2010 działające w Polsce centra zgromadziły łącznie 121 mln zł, co dawało średnio 44,5 tys. zł na jedną osobę usamodzielnioną ekonomicznie. Centra nie spełniają swojej funkcji ze względu na małą skuteczność w zakresie doprowadzenia do pełnego usamodzielnienia ekonomicznego uczestników. Problemem są relatywnie wysokie koszty utrzymania tego typu instytucji i coraz mniejsze zainteresowanie samorządów ich tworzeniem i finansowaniem. Z drugiej strony coraz większego znaczenia nabierają kluby integracji społecznej, które wykonują podobne działania i są tańsze w utrzymaniu.
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 2 (19), s. 126-137
Keywords: bezrobocie; wykluczenie; reintegracja; unemployment; exclusion; reintegration