Pośrednicy przedsiębiorstw międzynarodowego drogowego transportu ładunków - cele, wady i zalety z perspektywy przewoźników - Brach, Jarosław (Brokers of international road freight transport company - aims, advantages and disadvantages from the perspective of hauliers, 2012)
Przedsiębiorstwa międzynarodowego drogowego transportu ładunków mogą pozyskiwać zlecenia od bezpośrednich zleceniodawców, czyli eksporterów bądź importerów, niezależnie czy te podmioty są producentami danych dóbr czy jedynie nimi handlują na skalę ponadnarodową, lub w tym pozyskiwaniu mogą korzystać z pomocy pośredników. Takimi pośrednikami w branży międzynarodowych drogowych przewozów ładunków obecnie są: niezależni zagraniczni agenci-korespondenci; spedytorzy i operatorzy logistyczni, giełdy transportowe - internetowe giełdy transportowe oraz inni, zazwyczaj duzi przewoźnicy. Korzystanie z ich pomocy w pozyskiwaniu zleceń na przewozy każdorazowo musi być rozpatrywane indywidualnie, w każdym przypadku z uwzględnieniem konkretnych warunków, w tym wielkości i rodzaju zlecenia, innych wymagań zleceniodawcy co do przewoźnika, potencjału przewozowego przewoźnika w obszarze liczby pojazdów, ich klasy tonażowej i rodzaju w odniesieniu do wymagań określonych w obsługiwanym zleceniu itd. W efekcie występuje w tym zakresie bardzo duże zróżnicowanie, tym bardziej iż z korzystaniem z usług pośrednika w każdym przypadku wiąże się dla niego wiele korzyści, którym - niestety - towarzyszą także zagrożenia. Generalnie, w europejskich warunkach, na skutek integracji politycznej i ekonomicznej oraz postępu technicznego i wzrostu zakresu wsparcia posprzedażowego ze strony dostawców taboru maleje rola niezależnych agentów, rośnie zaś znacznie m.in. internetowych giełd transportowych. Coraz ważniejszą rolę odgrywają również spedytorzy i operatorzy logistyczni oraz duzi przewoźnicy.
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 2 (19), s. 87-102
Keywords: przedsiębiorstwo międzynarodowego drogowego transportu ładunków; pośrednicy niezależni; zagraniczni agenci-korespondenci; spedytorzy i operatorzy logistyczni; giełdy transportowe; international road freight transport hauliers; independent transport brokers; international agents-correspondents; freight forwarders and logistics operators