Wpływ sektora usług na rozwój gospodarczy Republiki Indii - Dymitrow, Katarzyna (The impact of service sector on the economic development of the Republic of India, 2012)
Republika Indii staje się coraz ważniejszym podmiotem gospodarczym na arenie międzynarodowej. Przyczyn tak dynamicznego rozwoju gospodarczego w tym państwie należy upatrywać przede wszystkim w intensywnie rozwijającym się sektorze usług, który stanowi ponad 50-procentowy udział w strukturze PKB Indii i jest ukierunkowany głównie na rynki zewnętrzne. Indie są niezmiennie od wielu lat najczęściej wybieranym miejscem offshoringu/outsourcingu, o czym świadczą światowe rankingi przeprowadzone m.in. przez agencję konsultingową A.T. Kearney. Indie osiągają przewagę nad innymi państwami, ponieważ oferują niskie koszty wysoko wykwalifikowanych pracowników mówiących biegle w języku angielskim. Rozwój trzeciego sektora, dotychczas skoncentrowany na kilku kategoriach usługowych (usługi informatyczne, biznesowe, komunikacyjne, bankowe oraz hotelowe i restauracyjne), może rejestrować wysokie stopy wzrostu również w innych obszarach: usługach prawniczych, transportowych, ubezpieczeniowych i związanych z obrotem nieruchomościami. Z usług IT w Indiach korzysta ogromna liczba przedsiębiorstw z całego świata, dając możliwość rozwoju licznej części społeczeństwa indyjskiego. Zagraniczne firmy nie tylko dają miejsce pracy dla tysięcy Indusów, ale przede wszystkim dzielą się najnowszymi technologiami i know-how. W artykule podjęto próbę syntetycznego scharakteryzowania sektora usług i jego znaczenia dla gospodarki Indii.
Ekonomia = Economics, 2012, nr 2 (19), s. 24-32
Keywords: rozwój gospodarczy; outsourcing; offshoring; economic development