Trudności polskiej drogi do strefy euro wobec zjawisk kryzysowych w gospodarce europejskiej - Michalczyk, Wawrzyniec (The problems of Polish road to the euro zone in the face of crisis phenomena in European economy, 2012)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych aspektów wpływu zjawisk kryzysowych w gospodarce europejskiej na proces integracji walutowej Polski ze strefą euro. W pierwszej części przedstawiono podstawowe uwarunkowania wynikające z problemów z równowagą finansów publicznych w krajach UE i coraz bardziej negatywnego postrzegania strefy euro przez władze i społeczeństwo, w drugiej pokrótce zaprezentowano efekty analizy kilku najważniejszych wskaźników determinujących stopień konwergencji polskiej gospodarki względem obszaru euro oraz wypełniania w tym kontekście warunków optymalnego obszaru walutowego. Jako metody badawcze wykorzystano powszechnie stosowaną w naukach ekonomicznych metodę analizy danych statystycznych oraz w niewielkim zakresie analizę literatury. Pojawiające się od pewnego czasu negatywne zjawiska w gospodarce światowej sprawiły, że polska droga do strefy euro stała się trudniejsza. Nierównowagi fiskalne i znaczny wzrost oprocentowania papierów wartościowych emitowanych przez kraje należące do obszaru wspólnego pieniądza oraz wykazana niewielka odporność unii walutowej na ogólnoświatową recesję wydają się sprawiać, że postrzeganie procesu integracji monetarnej w Europie przez polskie społeczeństwo jest coraz mniej pozytywne. Dodatkowy problem stanowią przeszacowania wartości wskaźników decydujących o możliwości wypełnienia kryteriów konwergencji i warunków optymalnego obszaru walutowego. W tej sytuacji polska akcesja do strefy euro może tracić swój korzystny wydźwięk. Skalę pesymizmu w tym zakresie zwiększają obserwowane coraz większe trudności z opanowaniem przez władze sytuacji na europejskich rynkach finansowych oraz pojawiające się co pewien czas propozycje rekonstrukcji obszaru wspólnego pieniądza
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 1 (18), s. 62-75
Keywords: strefa euro; kryzys gospodarczy; integracja walutowa; euro zone; economic crisis; monetary integration