Struktura i cechy handlu zagranicznego w kształtowaniu wrażliwości wzrostu gospodarczego na wpływ otoczenia ekonomicznego a transmisja kryzysu 2007-2009 - Domańska, Agnieszka (Structure and characteristics of the international trade and its impact on the vulnerability of the economies to the external shocks, 2012)
Celem opracowania jest zarysowanie problematyki cech charakterystycznych handlu zagranicznego, tj. struktury jego koszyka oraz struktury geograficznej jako czynników określających poziom "wystawienia" (exposure) gospodarki na wpływ zewnętrznej koniunktury, a także zjawisk kryzysowych. Wystawienie zaś rozumiane tu będzie (wąsko) jako tendencje zmian wzrostu gospodarczego (tempo i wahania PKB) implikowane impulsami koniunkturalnymi (głównie zmiany popytu) ze strony reszty świata, tj. od partnerów handlowych. Przytoczone zostaną wybrane pozycje i najważniejsze wnioski ogniskujące się wokół przyjętych faktów stylizowanych dotyczących znaczenia struktury geograficznej i produktowej handlu zagranicznego (ze szczególnym uwzględnieniem koszyka eksportowego). Zarysowany zostanie również obraz ogólnych tendencji w międzynarodowym handlu podczas ostatniego kryzysu światowego 2007-2009 przy zaakcentowaniu znaczenia spadku popytu w transmitowaniu załamania w handlu między krajami. Istotne jest, że w okresie recesji doszło do zsynchronizowanych spadków popytu na wszystkich rynkach (ograniczanie, odkładanie w czasie wydatków konsumpcyjnych i inwestycyjnych). Nałożyła się na to struktura eksportu krajów wysoko rozwiniętych, tj. duży udział dóbr przemysłowych wysoko przetworzonych, jak samochody, maszyny i urządzenia, niektóre grupy chemikaliów itd. wrażliwych na zmiany popytu u partnerów, co przyniosło pogłębienie ujemnych tendencji właśnie w odniesieniu do tej grupy krajów i spowodowało, że spadki stały się głównie ich udziałem. Zestawienie tego obrazu z wcześniejszymi badaniami nad znaczeniem struktury wymiany handlowej w kreowaniu podatności gospodarek narodowych na skutki recesji doprowadzi do nakreślenia dalszych pożądanych kierunków badań nad rolą jej struktury w rozprzestrzenianiu zjawisk kryzysowych. Takie badanie autorka planuje w toku dalszych prac nad zagadnieniem wrażliwości gospodarek na skutki kryzysu 2007-2009
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 1 (18), s. 44-61
Keywords: handel zagraniczny; kryzys gospodarczy; międzynarodowa transmisja kryzysu; international trade; global crisis; transmission of the crisis