Bezpieczeństwo żywnościowe w obliczu globalizacji - Michalczyk, Joanna (Food security in the face of globalization, 2012)
Bezpieczeństwo żywnościowe należy do najważniejszych potrzeb społecznych. W hierarchii potrzeb podstawowych według Maslowa odpowiadają mu dwie podstawowe kategorie - dążenie do zaspokojenia głodu oraz chęć poczucia bezpieczeństwa. Szczególne znaczenie potrzeby zachowania bezpieczeństwa żywnościowego tkwi nie tylko we wpływie na jakość egzystencji człowieka, ale również w istotnym powiązaniu jej z innymi kategoriami bezpieczeństwa (także silnie odczuwanymi przez społeczeństwo), jak bezpieczeństwo ekonomiczne, energetyczne, socjalne i ekologiczne. Celem artykułu jest wskazanie istoty problemu bezpieczeństwa żywnościowego i powiązanie go z procesem globalizacji. Przedstawiono determinanty odpowiedzialne za eskalację tego problemu. Ukazane są również działania zaradcze o charakterze międzynarodowym oraz najbardziej powszechne systemy i standardy zapewnienia bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu produkcyjnym. W opracowaniu wykorzystano typową dla nauk ekonomicznych metodę badawczą, tj. analizę literatury. Przytoczone zjawiska charakterystyczne dla współczesnej globalizacji sprawiły, że działania w za kresie bezpieczeństwa żywności muszą podlegać bieżącej konfrontacji ze zmieniającym się otoczeniem oraz być realizowane nie tylko na szczeblu krajowym, ale przede wszystkim międzynarodowym. W związku z postępującym procesem liberalizacji handlu granice państwowe dla przewożonych towarów, w tym żywności, uległy zatarciu. Z tego też powodu niezmiernie ważne jest opracowanie systemów i rozwiązań w zakresie kontroli i oznakowania produktów rolno-spożywczych w celu przeciwdziałania niekontrolowanemu rozprzestrzenianiu się chorób i podobnych zagrożeń. Obok wymiaru zdrowotnego niemałe znaczenie dla zachowania bezpieczeństwa żywnościowego mają dwa pozostałe, tj. fizyczna i ekonomiczna dostępność
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 1 (18), s. 9-23
Keywords: globalizacja; bezpieczeństwo żywnościowe; działania międzynarodowe; globalization; food security; international actions