Krytyka liberalnej doktryny lat 90. i nowe nurty w ekonomii pierwszej dekady XXI wieku - Peszko, Adam (Criticism of neoclassic doctrine of the 90s and new currents of economics in the first decade of the XXI century, 2012)
Opracowanie jest oparte na przeglądzie literatury światowej pierwszej dekady XXI wieku i zawiera analizę przyczyn zaskakujących upadłości sztandarowych korporacji amerykańskich lat 90. ubiegłego wieku oraz genezę światowego kryzysu lat 2008-2009. Na tej podstawie przedstawiono krytykę neoliberalnego nurtu ekonomii i scharakteryzowano istotę zmian w głównym nurcie ekonomii w pierwszej dekadzie bieżącego wieku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 532-542
Keywords: klasyczna liberalna doktryna ekonomiczna; nowa ekonomia instytucjonalna; classic liberal economic doctrine; institutional new economy; behavioral economics