Wpływ jakości informacji publicznej na minimalizację ryzyka podejmowania decyzji na rynku pracy - Batko, Barbara (The impact of public information quality to minimize the decision making risk on the labour market, 2011)
Informację tworzoną i rozpowszechnianą przez organizacje sektora publicznego można określić mianem informacji publicznej. Jest nią dziś także informacja internetowa. Państwo powinno stwarzać szansę kształtowania wiedzy o rzeczywistości społeczno-gospodarczej dzięki dostępowi do rzetelnej informacji o działaniach państwa, w tym o aktualnej polityce i sytuacji na rynku pracy. Rzetelna wiedza ułatwia podejmowanie przez obywateli racjonalnych decyzji rynkowych. W artykule podjęto próbę wykazania zależności między jakością publicznej informacji o rynku pracy a możliwościami rozeznania sytuacji na współczesnym rynku pracy w celu minimalizacji ryzyka podejmowania decyzji przez podmioty sfery zatrudnienia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 455-464
Keywords: jakość informacji; informacja publiczna; Internet; rynek pracy; proces decyzyjny; information quality; public information; labour market; decision process