Finansowanie działalności innowacyjnej - źródła i bariery w przekroju regionów Polski (NTS-2) - Głuszczuk, Dariusz (Financing innovation activities - sources and barriers with regard to regions in Poland (NTS-2), 2011)
Opracowane na podstawie zaleceń Oslo Manual formularze GUS o innowacjach w przemyśle i sektorze usług (PNT-02, PNTu-02) określają m.in. zestaw informacji na temat źródeł i barier finansowania działalności innowacyjnej w przekroju regionów (województw) Polski. Zbierane w tym zakresie materiały, choć zawierają luki i nie operują kompleksową klasyfikacją środków pokrywających nakłady na innowacje ani też szczegółową systematyką finansowych barier procesów innowacyjnych, prowadzą do dwóch zasadniczych spostrzeżeń. Po pierwsze, podstawowym źródłem finansowania innowacji w latach 2006- -2009 były środki własne innowatorów, uzupełniane przez kredyty bankowe. Po drugie, dominacji tych pozycji mogły towarzyszyć bariery dla innowacji z lat 2004-2006 w postaci braku środków własnych i dostępu do zewnętrznych źródeł zasilania finansowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 366-376
Keywords: źródła i bariery finansowania działalności innowacyjnej; financing sources and barriers to innovation