Lokalna przestrzeń publiczna w gospodarce kreatywnej - Łuczyszyn, Andrzej (Local public space in creative economy, 2011)
Współczesne tendencje rozwojowe nowoczesnych systemów gospodarczych pokazują, że gwarancję trwałego rozwoju stanowi osiąganie przewagi konkurencyjnej opartej na wiedzy i innowacjach. Sukcesy odnoszą te systemy gospodarcze, które potrafią wyzwolić w sobie zdolność do trwałego generowania innowacji. Niestety, jako kraj jesteśmy w grupie o słabnącej pozycji w dziedzinie innowacyjności, obok Estonii, Słowacji i Hiszpanii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 290-300
Keywords: lokalna przestrzeń publiczna; gospodarka kreatywna; konkurencyjność; local public space; creative economy; competitiveness