Zadowolenie z miejsca zamieszkania - ocena mieszkańców i władz lokalnych na przykładzie Głowna - Kalisiak-Mędelska, Magdalena (Satisfaction with the place of residence - evaluation of place and local authorities as on the example of Głowno, 2011)
Opracowanie porusza zagadnienia związane z jakością życia, która coraz częściej postrzegana jest jako jeden z nadrzędnych celów rozwoju na szczeblu zarówno lokalnym oraz regionalnym, jak i krajowym. Artykuł nie wyczerpuje całości problematyki, dotyka jedynie wąskiego fragmentu odnoszącego się do oceny zadowolenia z poziomu życia w danej jednostce terytorialnej w wybranym obszarze. Oprócz treści teoretycznych, zawiera odniesienie do badań ankietowych przeprowadzonych w gminach województwa łódzkiego. Celem artykułu nie jest jednak prezentacja wyników uzyskanych we wszystkich badanych gminach, a jedynie zarysowanie problemu w postaci często występujących rozbieżności w odbiorze warunków życia w oczach mieszkańców danej jednostki i jej władz.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 277-289
Keywords: rozwój lokalny; jakość życia; gminy województwa łódzkiego; local development; quality of life; municipalities in Łódzkie Voivodeship