Uwarunkowania środowiska przyrodniczego w przestrzeni uzdrowiska na przykładzie Czerniawy-Zdroju - Gonda-Soroczyńska, Eleonora (The condition of the natural environment in the development of a spa town - the case of Czerniawa-Zdrój, 2011)
W badaniach przeprowadzonych na przykładzie dolnośląskiej miejscowości Czerniawa-Zdrój wykazano, jaki wpływ na rozwój uzdrowiska wywierają występujące w nim czynniki uwarunkowań przyrodniczych. Należą do nich przede wszystkim: klimat, wody mineralne, borowiny, gazy lecznicze, peloidy, krajobrazy, kompleksy zieleni, obszary "Natura 2000". Obecnie administracyjnie uzdrowisko Czerniawa-Zdrój jest dzielnicą Świeradowa- -Zdroju. Ważną rolę w kondycji uzdrowiska odgrywa istnienie na obszarze samego uzdrowiska lub w jego bliskim sąsiedztwie terenów prawnie chronionych, w kontekście ich wartości przyrodniczo-krajobrazowych. Stanowią one bowiem gwarancję wysokiej jakości środowiska przyrodniczego, decydującego w znaczący sposób również o jego kondycji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 252-261
Keywords: uzdrowisko; Czerniawa-Zdrój; środowisko przyrodnicze; uwarunkowania przyrodnicze; naturalne surowce mineralne; spa resort; natural environment; natural determinants; natural raw minerals; the condition of the spa