Rola władz publicznych w stymulowaniu partycypacji obywateli w procesach governance - doświadczenia międzynarodowe i wnioski dla Polski - Anders, Justyna (The role of public authorities in promoting civic participation in processes of governance - application of international practices in the Polish context, 2011)
Celem referatu jest ukazanie uwarunkowań uczestnictwa obywateli w procesach governance na szczeblu lokalnym oraz metod, jakie mogą być stosowane przez władze samorządowe w celu stymulowania partycypacji mieszkańców. W referacie zostaną ukazane rozwiązania światowe w tym zakresie na tle czynników, które legły u podstaw ich powodzenia lub małej skuteczności. Autorka zakłada, że kluczowymi zmiennymi przemawiającymi za partycypacją są kapitał społeczny, przynależność do grupy o określonym statusie oraz czynniki organizacyjne. Katalog ten obejmuje więc elementy dotyczące jednostki, która może zaangażować się w procesu governance, jak również składowe, za które odpowiadają bezpośrednio władze lokalne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 200-211
Keywords: good governance; partycypacja obywateli; zaufanie publiczne; studia porównawcze; civic participation; generalized trust; comparative studies