Development of population in the Czech Republic after 1989 - Šašek, Miloslav (Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011)
Po okresie transformacji można zaoobserwować w Czecach zmianę kierunków migracji. Regionalne zróżnicowania w rozwoju populacji i kierunku migracji będą w przyszłości pogłębiać się, pomimo ożywienia gospodarczego w krajach Europy Środkowej. Region środkowej Bohemii i Pragi będzie cechował się wzrostem populacji, a całe Morawy, z wyjątkiem obszaru metropolitalnego Brna, stabilizacją lub spadkiem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 150-161
Keywords: regional development; development of population; migration; demographical development; structures of population; rozwój regionalny; przyrost naturalny; migracje; rozwój demograficzny; struktura populacji