Rozwój społeczno-gospodarczy ośrodka wzrostu w okresie kryzysu gospodarki światowej - Rynio, Dorota (Social-economic development of growth center in the time of worldwide economy crisis, 2012)
W procesie polaryzacji przestrzeni społeczno-gospodarczej tworzą się ośrodki intensywnego rozwoju. Kryzys gospodarki światowej w różnym stopniu dotyka poszczególnych obszarów, w tym również ośrodków wzrostu. W okresie kryzysu jednostki te budują różnorodne strategie. Władze aktywizują działania podmiotów wewnętrznych i zewnętrznych bądź przyjmują postawę pasywną wobec następstw kryzysu. Przeciwdziałanie kryzysowi odnosi się głównie do utrzymania procesu inwestycyjnego na niezmienionym poziomie lub jego zwiększenia, zmian strukturalnych w gospodarce, budowy zaplecza zasobów wysokiej jakości, aktywizacji podmiotów funkcjonujących w jednostce itp. Skutki światowego kryzysu społeczno-gospodarczego nawet w tak intensywnie rozwijających się podmiotach, jak ośrodki wzrostu są odczuwalne w dłuższym okresie, a jednocześnie zmieniają one obszary, w których działają.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 140-149
Keywords: ośrodek wzrostu; kryzys gospodarczy; rozwój społeczno-gospodarczy; centre of growth; economic crisis; social and economic development